nl

    Terug naar overzicht

    Octrooien voor beginners: belangrijke begrippen uitgelegd

    • Patenten

    Het gebruik van de juiste woorden is voor een octrooigemachtigde van groot belang; een verkeerd of onduidelijk woord in een conclusie van een octrooiaanvraag kan grote gevolgen hebben.

    Vaak worden verschillende termen gebruikt die eigenlijk hetzelfde betekenen. Deze komen we het meeste tegen:
     
    1. De term “patent” is vrij bekend, maar de octrooigemachtigde heeft het tegelijkertijd ook vaak over een “octrooi”. Wat is dat dan? De term “octrooi” is niet meer dan de Nederlandse term voor de Engelse term “patent” (wat weer afkomstig is van de Franse term “lettres patentes”). Allemaal leuk en aardig, maar ze betekenen hetzelfde.

    2. De termen “communication” en “office action” komen ook geregeld langs. Met deze termen wordt een officieel bericht van een octrooi verlenende instantie bedoeld. In dat bericht kunnen vragen, bezwaren of verzoeken zijn opgenomen waarop de aanvrager van het octrooi binnen een bepaalde termijn dient te reageren.

    3. Ook worden de termen “search report” en “nieuwheidsrapport” regelmatig door elkaar gebruikt. Dit terwijl met beide hetzelfde wordt bedoeld: de rapportage van de door de octrooi verlenende instantie (zoals het European Patent Office) gevonden documenten die het dichtst bij de uitvinding in de buurt lijken te komen.

     4. Met de termen “conclusie” en “claim” bedoelt de octrooigemachtigde het belangrijkste onderdeel van de octrooiaanvraag, namelijk het onderdeel waarin de uitvinding wordt geclaimd. De conclusies definiëren de bescherming die met het octrooi wordt geclaimd. Het Engelse woord “claim” dekt de lading beter, maar “conclusie” is de officiële Nederlandse term hiervoor.

    Telefoon

    +31 40 243 37 15

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

    Tips & Tricks: Onderhandelen met patenthouders

    • Patenten

    Octrooien voor beginners: belangrijke begrippen uitgelegd

    • Patenten

    Innovatie als motor van groei

    • Patenten