nl

    Terug naar overzicht

    Big Mac: Wat mag Eigenlijk?

    • Merken

    Iedereen mag een Big Mac met kip verkopen. Althans, dat zou je kunnen denken na de recente mediahype. Maar het ligt iets genuanceerder.

    Hoewel de nietigheidsactie op het merk Big Mac voor restaurantdiensten en kipsandwiches succesvol was, betekent dit niet dat iedereen nu de naam Big Mac mag gebruiken voor kipburgers of restaurants.

    Het EU-merkrecht voor Big Mac is ingeschreven voor verschillende producten, zoals vleessandwiches en rundvleessandwiches. Vóór de uitspraak was het ook van toepassing op kipsandwiches en restaurants.

    Het merk is namelijk zowel breed als specifiek geclassificeerd. Dit was een slimme zet van de gemachtigde die het merk in 1996 heeft aangevraagd. Hoewel kipsandwiches en restaurants nu uit de merkregistratie zijn geschrapt, blijft het merk geldig voor bijvoorbeeld vleessandwiches.

    Het produceren van kipburgers onder de naam Big Mac zal vermoedelijk nog steeds merkinbreuk opleveren op het Big Mac-merk van McDonald's. De reden is dat juridisch gezien het ‘gelijksoortig’ is aan (rund)vleessandwiches.

    Hoewel de reikwijdte van de bescherming iets is beperkt, blijft het Big Mac-merk nog steeds sterk beschermd. Wees dus voorzichtig met het gebruik van geregistreerde merknamen voor soortgelijke producten!

    PS. Wist je dat Supermac's het merkrecht van Big Mac aanviel om hun eigen merk voor fastfoodrestaurants Europees wilden registeren? Door het neerhalen van Big Mac als restaurantnaam, is de kans daarop nu veel groter.

     

    Telefoon

    +31 40 243 37 15

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

    Big Mac: Wat mag Eigenlijk?

    • Merken

    Nederland kleurt oranje!

    • Merken
    • Legal

    Hoever reikt het merkrecht van LEGO?

    • Merken
    • Legal