nl

    Terug naar overzicht

    EU Modellen wetgeving : vernieuwing

    • Modellen
    • Legal

    Goed nieuws voor gebruikers van Modelregistraties, de nieuwe Modellenwetgeving is in zicht.

    Het modelrecht beschermt de vormgeving van gebruiksvoorwerpen en designs tegen namaken. Het huidige Modellenrecht beschermt alleen fysieke voorwerpen: Denk aan de vormgeving van een schoen, een bouwelement, een servies of een logo.

    Doel van de nieuwe wetgeving is de bestaande wetgeving te harmoniseren en te moderniseren, waarbij de mogelijkheden voor bescherming aangepast worden aan de huidige tijd en techniek.

    Naar verwachting zal de nieuwe wet in de loop van 2025 in werking treden. De wijzigingen zijn divers, en zien toe op aspecten als verruiming van de definitie van een model tot aan mogelijkheden om effectiever te handhaven. Hierbij vast een inkijkje in enkele belangrijke wijzigingen en toekomstige mogelijkheden voor wat betreft de Modelaanvrage:

    Wijzigingen

    De term EU Design zal de oude term Community Design vervangen, in lijn met EU merk.

    De definitie van een model wijzigt. Dit is een belangrijke aanpassing, die de mogelijkheden voor bescherming verruimt naar niet-fysieke objecten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bewegende voorwerpen, animatiefilmpjes, lichtconstructies, de mogelijkheden zijn legio.

    Evolution-_3BC_LIVING-VASE-01-Overall-Shot-Frame-10

    Living Vase by Hunn Wai en Francesca Lanzavecchia voor Voque Singapore

    Hiervoor is het mogelijk om naast statische ook dynamische en geanimeerde afbeeldingen te gebruiken bij een modelaanvrage. Alle middelen zijn hiervoor toegestaan, inclusief video’s en computerbeelden.

    Belangrijk is dat de kenmerken van het uiterlijk wel zichtbaar zijn in de modelaanvrage. De modelaanvrage bepaalt de bescherming, what you see is what you get! En omgekeerd .. daarbij is er tenminste één (statisch) aanzicht nodig van de 3D dynamische weergave. Dit zorgt ervoor dat het mogelijk blijft om onderzoek te verrichten in het modellenregister.

    In de nieuwe wetgeving wordt ook duidelijk vermeld dat gebruiksvoorwerpen die met behulp van 3D en AI tot zijn recht zijn gekomen in aanmerking komen voor een modelrecht.

    Tot slot nog een praktische wijziging, in de toekomst zal het mogelijk zijn om verschillende type modellen te combineren in één modelaanvrage. Waar dit momenteel is toegestaan voor gelijke modellen, zoals twee stoelen of twee GUI’s, zijn straks alle combinaties mogelijk. Dit is een flinke kostenbesparing voor de gebruiker.

    De eerlijkheid gebiedt te vermelden dat de wetgeving mogelijk ook een nadelige wijziging omvat, een verhoging van de vernieuwingstaxen. Positief is dan weer dat de aanvraagtaxen gelijk zullen blijven en mogelijk zelfs iets om laag gaan.

    Samenvattend zal de nieuwe Modellenwetgeving ruimte bieden voor niet-traditionele modellen zoals bewegende beelden en animaties. Ook is het mogelijk verschillende modellen te combineren in een meervoudige aanvrage. Dit maakt het makkelijker en voordeliger om uw Design vast te leggen in de EU, waarmee de aanvraag geldt voor direct 27 landen.

    In een volgende blog zullen wij dieper ingaan op de gevolgen van de nieuwe Modellenwetgeving voor de handhaving van uw model en de situatie omtrent reparatie onderdelen, belangrijk voor o.a. de auto-industrie.

    Praktische tip: gebruik onderstaand symbool om aan te geven dat u een geregistreerd model hebt.

    Afbeelding5

     

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

    EU Modellen wetgeving : vernieuwing

    • Modellen
    • Legal

    TikTok-influencer beboet in Nederland: gamechanger voor influencers.

    • Merken
    • Modellen
    • Legal

    Bunq vs. easyJet: Hoe kan één woord zoveel impact hebben?

    • Merken
    • Modellen

    Chipsstrijd

    • Merken
    • Legal

    EU Modellen wetgeving : vernieuwing

    • Modellen
    • Legal

    Nieuwe verpakkingen bij Lidl en het belang van vooronderzoek

    • Merken
    • Legal